In jurul Lumii: Orasul lui Constantin

TabereCuSuflet.029Vechiul Constantinopol, orasul lui Constantin cel Mare, zace agatat pe doua continente, la raspantia vremilor si a stihiilor. Maretia orasului de altadata pluteste inca in aer. Calatorul avizat poate gasi, sub starturi groase de gips, semilune si alte simboluri verzi, mozaicuri unice, ziduri impresionante si constructii nespus de frumoase.

Sfanta Sofia a fost construită initial de insusi Constantin cel Mare, în anul 325. A ars de mai multe ori, apoi împăratul Iustinian i-a dat forma finală în 537. Se spune ca era asa de impunatoare incat Iustinian ar fi spus „Νενίκηκά σε Σολομών” (Solomon, te-am depășit!). In mod cert, mozaicurile pastrate reprezinta cele mai spectaculoase forme artistice cu figuri umane din arta bizantină

Cladirea era foarte importantă pentru ortodoxismul timpuriu și pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare importanță artistică. Cupola centrală e o adevărată minune arhitectonică, atât prin mărimea ei (diametrul de 31 m), cât și înălțimea la care e ridicată (54 m), datorită căreia pare suspendată în văzduh. Dupa cucerire, turcii au avut nevoie de 400 de ani pentru a putea ajunge la cupola cu scopul de a acoperi si a distruge marele mozaic cu Isus Pantocrator de pe bolta.

Catedrala era o construcție uriasa, doar cu câțiva centimetri mai mică decât domul Pantheonului din Paris sau al Bazilicii Sfântul Petru din Roma , construită 1000 de ani mai tarziu.

Este locașul cel mai impresionant și venerabli al creștinismului ortodox și al creștinismului în general. Edificiul a fost deschizăror de drumuri în arhitectura și ornamentația creștină arhaică, iar prin dimensiunile și decorația de excepție a avut menirea să transmită timpului său și posterității puterea Imperiului Roman de Răsărit și a împăratului său preacredincios. Biserica a devenit un prim simbol al măreției creștinismului în acea parte de lume unde el s-a născut, un tezaur neprețuit pentru strălucitorul Constantinopol.

Se spune că slujbele ținute în Sfânta Sofia erau grandioase, iar participarea la una din aceste slujbe a determinat delegația cneazului Vladimir I să opteze pentru creștinarea rușilor.

Ultima ceremonie creștină a fost ținută la data de 29 august 1453.


Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Bucuresti: str.Pictor Obedeanu, nr 18
Sinaia: str.Horia, Closca si Crisan, nr 29
0755 T A B E R E
office @ taberecusuflet.ro

Conţinutul acestui blog (articole şi imagini) este protejat prin Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului se face numai cu acordul scris al autorilor. www.taberecusuflet.ro
%d bloggers like this: