In jurul Lumii: Scuba la Tulamben

TabereCuSuflet.332Tulamben este un sat micut, din Indonezia, unde turistii vin pentru un singur lucru: sa se scufunde. Aici se afla una dintre cele mai accesibile epave celebre din timpul celui de al doilea razboi mondial. USS Liberty a fost lansata la apa in 19 iunie 1918. Construita ca o nava cargo, a transportat diferite incarcaturi pentru US Army, inclusiv un transport de cai.

In Decembrie 1941, dupa atacul de la Pearl Harbor, SUA intra in razboi cu Japonia. In acest moment, USS Liberty se afla in Australia. Intr-un timp record ste echipata de razboi cu doua tunuri, iar in ianuarie 1942 executa deja un prim transport de cauciuc si piese de cale ferata catre Filipine. In Stramtoarea Lombok un submarin japonez lanseaza o torpila care o avariaza grav. Este trasa cu doua distrugatoare catre cel mai apropiat port, Singaraja. Ia insa prea multa apa, asa ca echipajul este evacuat iar USS Liberty este trasa le 30 m de mal, in dreptul satului Tulamben, si lasata sa se scufunde. Intentia US Army era sa recupereze atat incarcatura cat si nava, insa avansul rapid al fortelor japoneze a facut acest lucru imposibil.

De atunci USS Liberty zace pe o parte, la mica adancime. Localnicii au facut curat in cala, carand tot ce nu au putut lua americanii. In 1963, eruptia vulcanului Agung si cutremurele care au precedat-o au rupt pupa navei, care se afla totusi intr-o stare foarte buna. Pe epava s-au dezvoltat corali, iar cei care se aventureaza sub apa pot vedea o viata marina foarte bogata.


Foto: Tabere cu Suflet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Bucuresti: str.Pictor Obedeanu, nr 18
Sinaia: str.Horia, Closca si Crisan, nr 29
0755 T A B E R E
office @ taberecusuflet.ro

Conţinutul acestui blog (articole şi imagini) este protejat prin Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului se face numai cu acordul scris al autorilor. www.taberecusuflet.ro
%d bloggers like this: