Rezervatia Naturala Ponoarele

podul_dumnezeuRezervatia Naturala Ponoarele ofera peisaje naturale incantatoare, cu un potential turistic ridicat. Rezervatia cuprinde cateva atractii naturale unice pe plan european, cum ar fi Podul lui Dumnezeu sau Lacul Fantoma.

Rezervatia Naturala Ponoarele este situata in Geoparcul Platoul mehedinti si desemneaza o zona pitoreasca, intinsa in vecinatatea Localitatii Ponoare, situata in partea nordica a judetului, la o distanta de in jur de 40 km de Motru si Targu – Jiu si aproximativ 65 km de Baile Herculane si Drobeta Turnu Severin.

Cel mai cunoscut punct de atractie din intreaga rezervatie este Complexul Carstic de la Ponoarele, ce desemneaza o zona colinara in care se gasesc numeroase formatiuni geologice, dintre care, cel mai impresionant este Podul lui Dumnezeu, cunoscut si sub denumirea de Podul Uriasilor. Acesta este singurul pod natural din tara, ce s-a format prin prabusirea tavanului unei pesteri. In imediata sa apropiere, intr-una dintre dolinele ce inconjoara podul, se gaseste si Pestera Ponoarele, o alta atractie naturala reprezentativa pentru relieful carstic din aceasta zona, ale carei galerii se desfasoara pe o lungime ce depaseste cu putin 600 metri. Din complexul carstic fac parte si campurile de lapiezuri sau incretiturile calcaroase, pentru cei neavizati, ce se intind pe dealurile din imprejurimi, unice si ele in intregul continent european.

Tot in aceasta rezervatie se incadreaza si lacurile Zatonul Mare si Zatonul Mic, lacuri carstice temporare, in care se strang cantitati mai mari de apa in sezonul primaverii, dupa topirea zapezilor si precipitatiile ridicate.
Dacă ştiinţa ne vorbeşte despre pod ca rezultat al prăbuşirii tavanului unei peşteri, legenda locului ne infăţişează o cu totul altă versiune. Pe vremuri de mult uitate, se spune, aici locuia Dracu. Chiar in Peştera Ponoarele (Peştera de la Pod) işi avea sălaşul. Răvăşiţi de răul care ii inconjura, sătenii l-au rugat pe Dumnezeu să-i scape de el. A lovit Dumnezeu cu palma tavanul peşterii, acesta prăbuşindu-se peste gura ei, formănd podul. Cu toate acestea, Necuratul a scăpat, ieşind pe sub deal, pe cealaltă gură a peşterii, cea care duce spre Lacul Zătonul Mare. Nervos, Aghiuţă s-a agăţat cu ghearele de vărful Dealului Peşterii, formănd şanţuri in calcar, locurile numite cămpiile de lapiezuri Afrodita şi Cleopatra. Dracu s-ar fi urcat apoi pe Stănca Diavolului, loc de unde veghează la oamenii care intră in peşteră şi pe care uneori ii ineacă in Lacul Zătonul Mare.
Alte legende spun că podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfăntul Nicodin să treacă spre Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, loc unde a vrut să construiască o mănăstire.
Altele vorbesc despre faptul că ar fi fost construit chiar de legendarul Hercule sau de Iovan Iorgovan, personaj de basm care urmărea balaurul ce-i răpise măndruţa. Legenda lui Nicodim chiar se potriveşte intr-o oarecare măsură. “Călugărul Nicodim căuta cascada care i s-a arătat in vis, deasupra căreia trebuia să construiască o mănăstire. S-a oprit la Ponoarele, la izbucul de unde izvorăşte acest părău, insă două familii l-au făcut să plece. I-au pus in traistă o găină tăiată şi un cuţit. Apoi l-au acuzat de furt. A trebuit să plece ruşinat de pe aceste meleaguri. A lăsat in urmă un blestem. Anume, ca apa să se zbuciume, să fie fără peşti şi să o inghită pămăntul. Lucru care s-a şi intămplat. Asta pentru că de-a lungul ei s-au construit opt mori care au fost abandonate, iar in apă nu trăieşte nici o vietate. Apa este inghiţită la propriu de pămănt. Este inghiţită de peşteră, care o aruncă afară atunci cănd plouă indelungat”, spune profesorul Borloveanu.

LACUL-FANTOMÃ…. Pentru ca tacămul să fie complet, iar omul să simtă fiori pe şira spinării cănd vine in această zonă mirifică a Olteniei, de o parte şi de alta a Podului lui Dumnezeu se află lacurile carstice Zătonul Mare şi Zătonul Mic. Primul (cel mai mare din Romănia), deşi are o adăncime maximă de 20 de metri şi o suprafaţă de aproape 2 kilometri pătraţi, pe timp de secetă seacă, fiind inghiţit de sorbul Peşterii Bulba, ale cărei galerii se intind pe aproape toata suprafaţa comunei Ponoarele, cănd plouă iese involburat din adăncuri, plin de măl, care-i dă o culoare roşiatică, iar după un timp devine albastru, cănd mălul se depune pe fund.Despre Zătonul Mic se spune că e fără fund, pentru că nici un scufundător nu a reuşit să-l atingă, dar el, de fapt, este tot o prelungire a Peşterii Bulba, o gură care nu mai poate prelua toate apele din vale, pe timp ploios, aşa că se umple pur şi simplu.

Pe langa aceste inedite atractii naturale carstice, Rezervatia Naturala Ponoarele inglobeaza si padurile dese ce acopera dealurile domoale de aici si pajistile verzi intinse pe intreg podisul, care nu fac altceva decat sa te indemne sa pasesti curajos sa le descoperi la pas frumusetea.
In aceasta zona inzestrata de natura cu multe atractii se gaseste si singura padure de liliac salbatic de pe plaiurile mioritice, intinsa pe o suprafata de 20 de hectare, la o distanta de aproximativ 4 km de Baia de Arama si declarata rezervatie botanica. Aceasta incantatoare padure se transforma intr-un adevarat magnet pentru turisti pe la inceputul lunii mai, atunci cand florile inmiresmate de liliac, colorate si alb si diferite nuante de violet schimba cu totul infatisarea acestei zone, conferindu-i un aspect fermecator. Tot in aceasta perioada se celebreaza in fiecare an, incepand cu 1965, Sarbatoarea Liliacului, dedicata primaverii.

Text: Cristi Airinei

Advertisements

2 Comments (+add yours?)

  1. Trackback: Cu bicicleta prin Padurea de Liliac | TabereCuSuflet
  2. Trackback: Minivacanta 1-4 mai pe Bicicleta, la Canyoning si Rafting | TabereCuSuflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Bucuresti: str.Pictor Obedeanu, nr 18
Sinaia: str.Horia, Closca si Crisan, nr 29
0755 T A B E R E
office @ taberecusuflet.ro

Conţinutul acestui blog (articole şi imagini) este protejat prin Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului se face numai cu acordul scris al autorilor. www.taberecusuflet.ro
%d bloggers like this: