Ouale de Paste

TabereCuSuflet019Oul este un simbol ancestral, mai vechi decat Crestinismul. Oul simbolizeaza renasterea naturii, iar in unele credinte, Lumea insasi a fost creata dintr-un Ou Cosmogonic. Dupa venirea Crestinismului, Oul rosu de Pasti a reprezentat mormintul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la invierea sa din morti. In traditia populara de la noi, Ouale de Pasti sunt purtatoare de puteri miraculoase. Iata cateva obiceiuri legate de Ouale de Pasti:

Germania. In aceasta tara s-a pastrat foarte bine traditia oualor de Pasti. Copiilor li se spune ca ouale colorate sunt aduse de Iepuras si ascunse, ca sa le gaseasca. Fetele trimit logodnicilor oua pe care sunt scrise declaratii de dragoste. In Saxonia, langa orasul Boutzen, exista o colina la poalele careia curge un rau. Sus este o capela de langa care femeile si barbatii arunca oua. Jos langa apa sunt copiii. Ei le prind si isi incarca saculetele de la brau.
Bulgaria. In secolele trecute, pictarea oualor de Pasti era o indeletnicire a calugaritelor din manastiri. Intrebuintand culori speciale, ele realizau piese unicat. Multe pot fi admirate si astazi in muzeele etnografice din tara, unde se pastreaza bogate colectii de oua pictate si incondeiate. Pentru ornare se foloseste si acidul sulfuric. Dupa ce oul a fost vopsit, peste suprafata colorata se trece cu condeiul inmuiat in acid; acesta spala vopseaua si astfel ramane desenul sau scrisul facut.
O alta metoda este lipirea sau legarea diferitelor frunze pe suprafata alba a oului, dupa care acesta se introduce in vopsea. Cand este uscat, frunza se dezlipeste.
Ungaria. Predomina ouale vopsite in rosu si galben. Dintre motivele de ornamentatie cele mai des folosite sunt: stoguri de fan, case, fantani cu cumpana, femei cu cosuri de oua in mana. In mediul rural exista obiceiul ca in a doua zi de Pasti fetele sa fie duse la fantana si acolo sa fie stropite cu apa de catre flacai.

Polonia. Pentru a obtine un anumit desen, se cufunda oul in culoare, iar cand aceasta s-a uscat se deseneaza cu ceara. Oul se introduce apoi in bors de sfecla sau in otet, astfel ca partile neacoperite se decoloreaza. Dupa ce se indeparteaza ceara, ramane desenul colorat pe fond alb. Cele mai raspandite motive sunt crenguta, bradul, morisca.

Rusia. In lunea Pastilor, rusii se duc la cimitir cu oua rosii pentru a cinsti mortii. Fetele se urca pe un deal si se asaza in cerc. Una din ele iese in mijlocul cercului, tinand in mana pasca si oua de Pasti. Ea spune o rugaciune si rosteste versuri in cinstea primaverii.

Ucraina. Ca si in Rusia, ucrainenii se duc in zilele sarbatorilor de Pasti la cimitir, cu cozonaci, vin si oua. Pentru cinstirea mortilor, ouale se rostogolesc pe morminte, apoi se ingroapa in pamant sau se consuma pe loc de catre membrii familiei ori se dau de pomana celor nevoiasi. Traditional, exista �pictori mestesugari” care executa oua incondeiate la comanda. In trecut, gospodinele colorau ouale cu vopsele naturale extrase din plante, cum ar fi foile de ceapa, florile de tei, frunzele de mesteacan, boabele coapte de soc etc.  De Pasti, rudele si indragostitii isi daruiesc oua vopsite si ornate. Se spune ca acela al carui ou nu se sparge va trai mai mult.

Anglia. Exista obiceiul de a face cadou oua de ciocolata foarte mari.

Elvetia. In unele zone exista credinta ca ouale de Pasti sunt ouate de cuc. In alte locuri se spune ca ele sunt aduse de iepurasi. De aceea, copiii pregatesc din primele flori de primavara cate un cuib in care acestea sa fie depuse.
Urmeaza �vanatul iepurelui de Pasti”, cand cei mici cauta prin gradina ouale bine ascunse. Se ciocnesc ouale, cel spart fiind oferit invingatorului.

Franta. In zilele de Pasti, locuitorii din Bourgogne isi ofera reciproc oua vopsite. Se asaza o scandurica inclinata si fiecare rostogoleste pe ea ouale pe care le-a adus. Acela al carui ou atinge un altul il castiga si-l mananca pe loc. La acest joc numit �la roulle” se folosesc oua colorate in rosu, galben, verde si violet.

Olanda. Obiceiul ciocnitului se pastreaza si astazi. In zilele de Pasti, traditional se mananca oua cu o anumita prajitura, pe care brutarii o ofera clientilor lor. Preotilor le sunt oferite oua vopsite, iar fetele le daruiesc flacailor. Ouale vopsite in verde se ascund in iarba, ca sa le caute copiii.

Suedia. Ouale se orneaza cu desene hazlii, cu rime si inscriptii care se citesc cu glas tare, inainte de a le manca. Ouale de Pasti au darul de a prezice: daca nu sunt pline, inseamna ca hambarele vor fi goale in anul acela. Va avea noroc fericitul care gaseste un ou cu doua galbenusuri: se va casatori sau logodi.

Sursa: culinar.ro

Articol din Scoala Tabere cu SufletVietile Sfintilor si Sarbatori Religioase 

In legatura cu Sarbatorile Pascale vezi si: Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare

 

Advertisements

4 Comments (+add yours?)

  1. Trackback: Am decorat deja Ouale de Paste :) | Minunatele Aventuri ale Cavalerului Ted si Printesei Sara
  2. Trackback: Floriile – Tabere cu Suflet
  3. Trackback: Joia Mare – Tabere cu Suflet
  4. Trackback: Vinerea Mare | TabereCuSuflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Bucuresti: str.Pictor Obedeanu, nr 18
Sinaia: str.Horia, Closca si Crisan, nr 29
0755 T A B E R E
office @ taberecusuflet.ro

Conţinutul acestui blog (articole şi imagini) este protejat prin Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului se face numai cu acordul scris al autorilor. www.taberecusuflet.ro
%d bloggers like this: