Filantropica

Filantropica„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomana!”
Gheorghe Dinică va rămâne în analele filmului românesc cu această replică, ce dă cheia filmului lui Nae Caranfil.

Pepe, personajul lui Gheorghe Dinica, este „jumătate artist, jumătate om de afaceri”, „textier” oficial al cerşetorimii bucureştene, el găsindu-le personajele cele mai potrivite celor care vor să-şi câştige existenţa cerşind. Într-un Bucureşti inundat de cerşetori, e greu să găseşti ceva original, însă un profesor e „marfă” rară în peisaj, iar imaginaţia lui Pepe este pusă la încercare. Rezultatul: Ovidiu (Mircea Diaconu) este „însurat”, de şeful, cu Miruna (Mara Nicolescu) şi trimis să-i înşele pe cei cu inimi pline de compasiune, sensibili la drama „bietului dascăl” care nu are bani să-şi scoată soţia la restaurant.

Deşi a fost scos pe piaţă în 2002, Filantropica rămâne la fel de actual azi, când situaţia învăţământului nu e cu nimic mai bună, ba dimpotrivă.

„Filantropica”, cu Gheorghe Dinică, Mircea Diaconu, Mara Nicolescu în rolurile principale, a dat tonul unei renaşteri a filmului românesc. „Tocmai vin de la Filantropica…)… e de belea, fratzilor! Am râs în hohote 2 ore juma’… extraordinar !!! Nici acum nu-mi vine să cred că au făcut românii aşa ceva”, scria un cinefil pe unul dintre forumurile pe care a fost comentat filmul imediat după premieră.

Text preluat de pe Gandul.info

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. Trackback: Ajutor pentru o Lume mai Buna | Tabere Cu Suflet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


Bucuresti: str.Pictor Obedeanu, nr 18
Sinaia: str.Horia, Closca si Crisan, nr 29
0755 T A B E R E
office @ taberecusuflet.ro

Conţinutul acestui blog (articole şi imagini) este protejat prin Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. Reproducerea parţială sau integrală a conţinutului se face numai cu acordul scris al autorilor. www.taberecusuflet.ro
%d bloggers like this: